Isnin, 7 Februari 2011

Jalan Jalan South Africa : Capetown Satu

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim,


Capetown. Atau dalam bahasa afrikaan ~ Kaapstad, adalah bandar kedua paling padat di South Africa. Capetown adalah salah satu daripada tiga capital cities of South Africa selain Pretoria untuk administrative dan Bloemfontein untuk perundangan. Antara tarikan utama di Capetown adalah scenerynya. Yang paling sinonim adalah The Table Mountain dan Cape of Good Hope.

Rumah kuning di kaki Gunung Meja

Perjalanan kami ke Capetown bermula dari Knysna dan mengambil masa lebih kurang 5-6jam untuk perjalanan sejauh 500km. Pada ketika kami sampai ke Capetown hari telah pun petang, jadi kami terus check-in ke apartmen kami di De Waterkant Village.

De Waterkant Village sangat unik. Satu penempatan dimana letaknya european cottages berwarna-warni dengan jalan yang masih berbatu cobble. Setiap unit penempatan di sini bercirikan senibina Georgian, Belanda dan Asia. Cottages ini telah dibina seawal tahun 1760 oleh pendatang, samada oleh penjajah Belanda atau juga adalah Cape Malays. Ada yang mengatakan De Waterkant ini juga sebahagian daripada Bokaap iaitu perkampungan Melayu di Capetown. Ada sebuah masjid telah dibina di De Waterkant ini. Uniknya De Waterkant Village ini adalah pemandangan sekeliling. Letaknya adalah di kaki Table Mountain dalam kawasan City Bowl (...city bowl adalah kawasan berbentuk seperti ampitheatre yang dikelilingi dengan Table Bay, Table Mountain, Lion's Head, Signal Hill dan Devil's Peak).

Awning pintu sebuah rumah di Loader St, De Waterkant

Comel nyerh...tingkap bulat

De Waterkant Village, tempat gay-gay berkumpul

Pintu style Avant-Garde, tengah pikir nak duduk sini ke tak, macam rumah berhantu pun ada.

View dari De Waterkant towards the city

Esok paginya, kami melawat kawasan di persekitaran De Waterkant Village, termasuk juga Bokaap. Bokaap letaknya di kaki Signal Hill. Ada beberapa kawasan yang dikatakan suci dimana letaknya keramat-keramat nenek moyang Cape Malays. Setiap rumah di warnakan dengan pelbagai warna yang terang dan inilah identiti perkampungan Melayu di Bokaap. Setiap rumah bercirikan senibina Eropah dan Belanda. Bokaap adalah penempatan orang Melayu Cape seawal tahun 1750an. Orang Melayu Cape berasal dari Indonesia dimana para alim ulama yang cuba menentang kedatangan orang Belanda pada tahun 1654 telah dibuang dan dipenjarakan di Capetown yang pada ketika itu adalah sebuah pelabuhan persinggahan kapal-kapal dagangan. Dengan itu, agama Islam juga berkembang di Capetown dan terbinalah sebuah masjid tertua di South Africa iaitu Masjid Nurul Islam pada tahun 1844. Penduduk asal South Africa dipanggil "Black" tetapi Cape Malays, walaupun banyak perkahwinan campur antara warga tempatan dan juga orang-orang Melayu Cape, mereka di kategorikan sebagai "Coloured". 90% penduduk Bokaap adalah Muslim namun 10% dikatakan orang luar yang cuba untuk mendiami kawasan Bokaap ini kerana harganya kian meningkat dan kawasan persekitaran yang cantik.

Bokaap, jalan yang senget yer...bukan rumah senget

Rumah jiran kaler pink, jiran sorang lagi kaler hijau. Kalah rumah melaka.

Minaret Masjid Nurul Islam, di celah rumah-rumah

Memang matching la scooter ni lepak depan rumah

Another masjid di belakang

View of Bokaap from Nurul Islam MosqueTable Mountain from Bokaap

The Table Mountain adalah landmark utama di Capetown. Kira macam backdrop dia la. Dipanggil table sebab? aku assume sebab summit atas adalah tersangatlah flat yang dipanggil plateau. Plateau ini adalah selebar 3km dan di kelilingi oleh Devil's Peak di Timur dan Lion's Head di bahagian Barat. Tinggi Table Mountain ini adalah 3563 kaki. Awal-awal pagi boleh dilihat ada satu lapisan awan yang cantik elok je terbentang di atas plateau. Awan ini dinamakan Table Cloth. Heh logik kan? Alas meja letak atas meja? keh3.

Di celahan pemandangan ke Devil's Peak

 Permukaan memang flat habis.
Devil's Peak

Cable dari bawah, masa ni dalam cable car.

The Table Bay

Mengkarung? menCicak?

Cape Peninsula

Lion's Head dari Cable Car

Lion's Head

Capetown City

Untuk naik ke summit Table Mountain, boleh secara hiking atau cable car. Harga satu tiket dewasa untuk menaiki cable car adalah R180 (RM75) pergi balik atau R95 untuk satu trip. View sangat remarkable. Indahnya, ciptaan Illahi. Antara tempat yang paling impressive pada aku di Capetown ni, harus lah the Table Mountain. InsyaAllah kiranya ada umur dan kemampuan, nak juga datang balik untuk hiking sahaja. He He.

...bersambung Capetown Dua

Tiada ulasan:

Catat Ulasan